Byta fackförbund

Tips:

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.


Det finns tillfällen i arbetslivet då man kan kanske önskar byta fackförbund. Du är till exempel klar med en utbildning som ger dig möjlighet att byta till ett annat fackförbund. Eller så kan ett nytt arbete ge den möjligheten. Vissa yrken ger dig möjlighet att tillhöra flera fackförbund så det är ditt val som avgör. Det kan ju också vara så att du inte är nöjd med nuvarande fackförbund och vill gå över till ett annat. Det kan vara att fackavgiften är för hög eller a-kassan är för hög eller att dina förmåner är bättre hos ett annat fack. De flesta fackförbund har tydliga rutiner för hur man går tillväga men det finns en del saker du måste tänka på som är viktiga. Gåmedifacket.nu hjälper dig och vi beskriver här vad du bör tänka på. Kom ihåg, det är inget konstigt med att byta fack, det är alltid du som väljer.

Det viktigaste att tänka på är att du är ute i god tid inför ditt tänkta byte. Orsakerna är dessa:

Vid byte av a-kassa får det inte bli något mellanrum mellan dagarna då du är ansluten till a-kassan. Det är alltid sammanhängande tid för medlemskap i a-kassan som räknas om du måste utnyttja a-kassan vid arbetslöshet. Har du avbrott i medlemskapet kan det väsentligt påverka det belopp du får vid arbetslöshet. Så se till att a-kassan från det fackförbund du lämnar inte upphör förrän du är registrerad hos den nya a-kassan. Du kan läsa mer om a-kassan och inkomstförsäkring på våra sidor om respektive fackförbund.

Tänk på att se över det nya fackförbundets avgifter för medlemskap och a-kassa. Vilka förmåner som ingår i medlemskapet är också viktigt. Det kan ju vara så att du utnyttjar förmåner i ditt gamla fackförbund till exempel särskilda medlemsavtal för el, telefoni. försäkringar och lån. Då måste du försäkra dig om att dessa avtal går att flytta med eller se till att skaffa nya avtal.

Att du inte råkar ut för att betala dubbla medlemsavgifter under en tid. Byten alltid sker vid månadsskiften. Hos en del fackförbund kan handläggningstiden vara flera månader för utträde.

Men återigen är det bästa att läsa om ditt befintliga fackförbund och a-kassan om hur du går tillväga för att avsluta medlemskapet. Någon form av skriftlig uppsägning av medlemskapet i fackförbundet och i a-kassan kommer att krävas. Denna blankett får du av ditt gamla förbund. Sen vet du när dit medlemskap upphör och därefter blir du medlem i ditt nya fackförbund. Det blir du enkelt genom att klicka på ”Bli medlem” under det fackförbund du vill ha.

Till sist, känner du att din fackavgift inte ger dig någon förmån? Pröva att byta till ett bättre! Det är inte konstigt att byta fack, det är du som bestämmer!

Som vi nämner ovan….

Kika in på Unionen.se och se om det går att bli medlem i Sveriges största fackförbund med ditt yrke.


Rulla till toppen