Fackförbund för socionom

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Socionom är egentligen inte ett yrke utan mer en beteckning för dem som tagit examen från en socionomutbildning på universitet eller högskola. Som utbildad socionom kan man arbeta med flera olika saker, med ett gemensamt att man jobbar med människor som hamnat i svåra situationer och behöver hjälp att ta sig vidare på egen hand. Yrkesbenämningar kan vara fältassistent, biståndsbedömare, personliga ombud eller familjerådgivare. Genom samtal och stöd försöker man utreda bakgrunden och guida till en väg framåt. Empati och förståelse är viktiga egenskaper och det kan vara jobbigt att träffa människor som har det svårt. Traditionellt har socionomer varit anställda inom offentlig verksamhet på stat, kommun eller landsting. Idag är det allt vanligare att man har anställning via ett bemanningsföretag eller egen verksamhet. Därför skall du som arbetar som socionom söka fackförbund inom den sektor du har anställning.

Lämpliga fackförbund

Snittlön socionom/ Socialförsäkringshandläggare

Snittlön Socialförsäkringshandläggare

  • Män 2021: 32300/mån
  • Kvinnor 2021: 31500/mån
  • Medel 2021: 31700/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.