Fackförbund för skådespelare

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Arbetsmarknaden för skådespelare är relativt liten och den består av frilansarbete eller projektform. En del längre anställningar kan man få på teatern, operan eller på TV. Kortfattat kan man säga att skådespelaren gestaltar andra människors känslor och handlingar. Skådespelaren ingår i ett större team i produktionen av exempelvis teater. Regissörer, ljus, ljud, musiker med flera skall samverka med skådespelaren för att produkten skall bli så bra som möjligt. Mycket vanligt med oregelbundna arbetstider och visstidsanställningar i projekt. Därför kan arbetet var mycket intensivt under vissa perioder med övning och träning på dagtid och framförande på kvällstid och helger. För mer information kring arbetsvillkor vänder du dig till ett fackförbund för skådespelare, inom den sektor du arbetar. Television och teater kan exempelvis vara inom offentlig sektor, medan show och film kan vara privat sektor.

Lämpliga fackförbund

Snittlön skådespelare

Snittlön Skådespelare

  • Män 2019: 30800/mån
  • Kvinnor 2019: 29900/mån
  • Medel 2019: 30300/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.