Fackförbund för journalist

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Traditionellt arbetar man som journalist i dagspress, radio och TV. Idag är det många som arbetar mot webb och sociala medier. I samband med den digitala utvecklingen har relationen mellan journalister och deras målgrupp blivit närmare, och det är mycket en dialog snarare än en envägs monolog. Journalistyrket kräver hög moral, etik och omdöme. Många etiska förhållningsregler gällande opartiskhet och demokrati driver arbetet. Utbildning sker på högskola eller universitet under minst tre år. Journalister arbetar mycket oregelbundna tider, och det är vanligt att man arbetar som frilans, utan fast anställning. Även bemanningsföretag anställer journalister för att sedan hyra ut efter behov. Sök fackförbund inom privat sektor för journalister för att få mer hjälp kring anställningsförhållanden och villkor.

Lämpliga fackförbund

Snittlön journalist

Snittlön Journalister m.fl.

  • Män 2019: 37400/mån
  • Kvinnor 2019: 36900/mån
  • Medel 2019: 37200/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.