Fackförbund för journalist

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Traditionellt arbetar man som journalist i dagspress, radio och TV. Idag är det många som arbetar mot webb och sociala medier. I samband med den digitala utvecklingen har relationen mellan journalister och deras målgrupp blivit närmare, och det är mycket en dialog snarare än en envägs monolog. Journalistyrket kräver hög moral, etik och omdöme. Många etiska förhållningsregler gällande opartiskhet och demokrati driver arbetet. Utbildning sker på högskola eller universitet under minst tre år. Journalister arbetar mycket oregelbundna tider, och det är vanligt att man arbetar som frilans, utan fast anställning. Även bemanningsföretag anställer journalister för att sedan hyra ut efter behov. Sök fackförbund inom privat sektor för journalister för att få mer hjälp kring anställningsförhållanden och villkor.

Lämpliga fackförbund

Snittlön journalist

Snittlön Journalister m.fl.

  • Män 2021: 41300/mån
  • Kvinnor 2021: 40800/mån
  • Medel 2021: 41000/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.