Transport fackförbund

Unionen.se - Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal.se - Ett fackförbund för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Transportarbetareförbundet är ett fackförbundet för dig som arbetar inom transportsektorn. Åkerichaufförer är den vanligaste medlemskategorin. Men du kan också jobba inom bevakning, lager/depå, i hamnen eller som tidningsbud för att nämna några andra exempel. Det är många branscher som ingår i Transport (fackförbundet kallas med kortnamn bara transport). Du kan också vara studerande till något av yrkena i de olika branscherna.

Transportarbetareförbundet logga
4.5 out of 5.0 stars
  • 57 000 stycken medlemmar
  • Kvalificeringstiden är 12 månader
  • Stugor & lägenheter kan hyras
  • 3 försäkringar ingår

Medlemsavgift

111 – 566 kr/mån

A-kassa

140 kr/mån

Kvalificeringstid

12 mån

Inkomstförsäkring

Ingår

Om medlemskapet

Du kan söka om medlemskap via Svenska Transportarbetareförbundets hemsida. Där kan du även se de olika branscherna som förbundet är verksamt i.
Medlemsavgiften är inkomstberoende och varierar från 96 kr upp till 537 kr/mån. Sedan tillkommer en avdelningsavgift (51 – 71 kr/mån) som också varierar efter din inkomst och vilken avdelning du tillhör. Avgiften till arbetslöshetskassan är fast och är 130 kr/mån för alla. Pensionärer har lägre medlemsavgift. Är du studerande till något av yrkena inom Transport är medlemskapet gratis.

Detta ingår i medlemsavgiften:

 • Råd och juridisk hjälp. Det kan handla om hur du ska tolka avtalen för att få rätt arbetsvillkor. Och om du hamnar i konflikt med din arbetsgivare eller i annan juridisk situation som rör ditt arbete.
 • Försäkringar; såsom inkomstförsäkring. Denna försäkring kan ge dig 80 % av din lön om du blir arbetslös och om din inkomst är högre än 18 700 kr/mån. Du måste ha varit medlem i Transport i 12 månader och inte varit arbetslös under dessa månader och du måste vara medlem i a-kassan. Andra försäkringar är hemförsäkring, barngrupplivförsäkring och kompletterande tjänstegrupplivförsäkring.
 • Facklig utbildning och konfliktersättning vid strejk.
 • Medlemsförmåner såsom förmånliga privatlån och privatförsäkringar. Förmånliga priser på att hyra stuga. Förbundet har egna stugor men det finns också en stiftelse som gör det möjligt för främst lågavlönade kvinnor att hyra stuga utanför Stockholm.
 • Transport ingår i LO (Landorganisationen). Då omfattas du också av de gemensamma förmånerna som alla andra LO-förbund.
 • Om du blir medlem och värvar en ny medlem får du en premie.

Transport kollektivavtal

Alla kollektivavtal för alla branscherna finns på Transports hemsida. Du kan inte ta del av avtalens innehåll om du inte är medlem.
Kollektivavtalen reglerar din lön, ersättningar, arbetstider och andra viktiga delar. Kollektivavtalet har kommit till genom förhandlingar mellan din arbetsgivares organisation och Transports fackförbund. Ju fler medlemmar desto större påverkansmöjligheter har ett fackförbund både att se till att arbetsgivare har ett kollektivavtal och att detta är bra för dig när du arbetar hos en arbetsgivare.

Styrning

Svenska Tranportarbetarförbundet har 63 000 medlemmar. Förbundet är medlemsstyrt. Facket driver en rad politiska frågor som gäller dina arbetsvillkor och dina förutsättningar på arbetsmarknaden. Många frågor drivs tillsammans med andra LO-förbund. Samarbete finns med nordiska, europeiska och internationella transportarbetarefederationer. Frågan om lönedumpning får allt mer fokus både i nordiskt och europeiskt samarbete.
Inom Transport finns 25 lokalavdelningar som stödjer medlemmarna och de förtroendevalda. Här finns regionala skyddsombud, försäkringsrådgivare och studieorganisatörer. Här finns också ombudsmännen som stöd till de förtroendevalda. Lokalt finns också sektioner och klubbar. Kongressen är Transports högsta beslutande organ. Medlemmarna till Kongressen är ombud som är valda av medlemmarna lokalt.

Yrken och branscher:

 • Transportsektorn
 • Väktare
 • Renhållning
 • Lagerarbetare
 • Terminalarbetare
 • Hamnarbetare
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.