Fackförbund för gymnasielärare

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Är du utbildad gymnasielärare har du läst en femårig akademisk utbildning. Grovt indelas gymnasielärare i dem som arbetar med allmänna ämnen och de som arbetar med yrkesämnen. I huvudsak utbildar man ungdomar mellan 15 och 19, även om man visserligen också kan vara gymnasielärare på vuxenutbildning. Man är ansvarig för planering, utförande och uppföljning av lektioner och läroplan. Dessutom är det många lärare som handleder lärarstudenter. Som lärare kan man vara anställd i kommunen eller på friskolan. Då det skiljer sig lite i villkor är viktigt att söka rätt typ av fackförbund för lärare beroende på vilken arbetsgivare du har. Lärare har så kallad ferieanställning, vilket betyder att när eleverna har lov har också läraren ledigt, men har själv stort ansvar i att kompetensutveckla.

Lämpliga fackförbund

Snittlön gymnasielärare

Snittlön Gymnasielärare

  • Män 2019: 37500/mån
  • Kvinnor 2019: 37700/mån
  • Medel 2019: 37600/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.