Fackförbund för brandman

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Artikelns innehåll - Klicka för att gå ner till önskad rubrik

Brandkårens uppgifter är att begränsa skador. Det gör man inte bara genom att släcka bränder som uppkommit. Framförallt arbetar man förebyggande för att hindra bränder från att uppstå. Detta görs genom att kontrollera både byggnader och miljöer, speciellt allmänna byggnader och verksamheter som skolor och sjukhus. Mycket av arbetet innebär också förberedande uppgifter, till exempel kontrolleras utrustning, kläder och processer så att brandutryckningar och släckningsarbetet blir effektivt. Brandförsvaret kräver god hälsa och fysik, så fysisk aktivitet ingår i arbetet. Arbetar man som brandmän gör man det troligtvis inom kommunala räddningstjänsten. Vissa kan också vara anställda på företag eller i verksamheter som är riskfyllda och kräver eget brandförsvar. Arbetstider är vanligtvis över hela dygnet i skift, även kvällar och helger. Vanligtvis har man först gått en tvåårig utbildning på gymnasienivå som kallas SMO, skydd mot olyckor. Därefter kan man söka arbete inom räddningstjänsten kommunalt, eller inom andra arbeten inom räddningsarbete eller säkerhet, både inom privat sektor och offentlig sektor.

Lämpliga fackförbund

Snittlön brandman

Snittlön Brandmän

  • Män 2019: 32400/mån
  • Kvinnor 2019: 30100/mån
  • Medel 2019: 32200/mån
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.