Ekonomisk kompensation vid olika fördelning av föräldraledighet & vård av barn

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Om en förälder är borta från sitt arbete mer än den andra på grund av mammaledighet, pappaledighet, vård av barn eller av andra familjära orsaker så bör detta regleras ekonomiskt. Den förälder som är borta från sitt arbete mycket förlorar inkomst, pension och har svårare att göra karriär.

Exempel:
I denna artikel använder vi Sanna och Jonas som exempel. De har 1 st barn tillsammans. Eftersom Jonas har en bättre lön än Sanna så väljer Sanna att ta ut fler föräldradagar än Jonas. Sanna tar ut maximalt antal dagar och Jonas tar ut minsta antalet. Det är dessutom Sanna som oftast är hemma för vård av barn (VAB) när barnet är sjukt och inte kan gå till skolan.

Ovanstående exempel bör regleras ekonomiskt så att inte Sanna blir lidande vid en eventuell framtida separation eller skilsmässa. Om man fördelar arbetet med att ta hand om familj och hushåll rättvist (50/50) så behöver man givetvis inte reglera något. Då har ju båda föräldrarna en likvärdig situation.

Längre ner i artikeln går vi igenom hur man kan räkna.

Hur skall man ersätta den andra föräldern?

Det enklaste sättet är att den förälder som är borta mest från sitt arbete startar ett investeringssparkonto (ISK) hos till exempel Nordnet eller Avanza.

När kontot är öppnat så startar den andra föräldern ett autogiro så att en viss summa sätts in på kontot varje månad i samband med löningen. Pengarna investeras i fonder och/eller aktier. Det går att ställa in månadssparande i både aktier och fonder hos bägge aktörerna så att investeringen sker automatiskt.

Med denna metod kan man enkelt kompensera och reglera orättvisorna och vid en eventuell skilsmässa så finns det en summa på detta konto som täcker upp för både förlorad arbetsinkomst och förlorade pensionsinsättningar.

OBS!
Är ni gifta? Tänk på att göra detta investeringssparkonto till enskild egendom genom att skriva ett äktenskapsförord. För några hundringar får ni hjälp med detta avtal hos Juridiskadokument.nu

  1. Öppna konto hos Nordnet.se och Avanza.se.
  2. Den andra föräldern startar ett månadsspar/autogiro in på kontot.
  3. Pengarna investeras i fonder och/eller aktier.

Räkna ut kompensationen

Föräldrapenningen är 80% av lönen upp till ca 39 000 kr per månad och föräldrapenningen är pensionsgrundande. När man skall räkna ut hur stor kompensationen skall vara så skall man se till att följande saker kompenseras:

  • Eventuellt sparande
  • Förlorad pension
  • Försämrad framtida lön

Eventuellt sparande:

Föräldern som är föräldraledig kanske inte kan sätta undan pengar till sitt sparkonto varje månad så som han/hon tidigare gjort. När alla era kostnader för mat, boende osv är betalda kan ni räkna fram ert totala sparande. Fördela sedan ert sparande baserat på era löner. Är ni gifta så fördelas alla sparpengar automatiskt 50/50 om inget äktenskapsförord är skrivet.

Räkneexempel:
Jonas och Sara brukar ha ca 6.000 kr kvar på kontot i slutet av månaden när alla kostnader och räkningar är betalda. Hälften av pengarna sätter de in på ett gemensamt sparkonto för oförutsedda utgifter. De har då 3.000 kr kvar som skall fördelas.


Jonas tjänar 40.000 kr i månaden och Sanna tjänade 30.000 kr per månad när hon arbetade så kan ni dividera månadslönen med er totala inkomst på 70.000 kr.
Det gör att Jonas skall få in 40.000/70.000 = 57% av beloppet på sitt sparkonto och Sanna skall få in 30.000/70.000 = 43% av beloppet på sitt sparkonto.


Jonas får 57 % av 3000 kr = 1710 kr in på sitt sparkonto.
Sanna får 43% av 3000 kr = 1290 kr in på sitt sparkonto.

Förlorad pension:

Under barnets första 4 år får den förälder som tjänar minst extrapengar avsatta till sin allmänna pension men inte alltid till sin tjänstepension.

Ta reda på hur mycket du får i pension då du arbetar 100%. Den allmänna pensionen räknas ut genom att ta 18,5 procent av din lön före skatt. När du tagit reda på din pension som heltidsarbetande så räknar du sedan ut din pension som föräldraledig. Där ser du sedan tydligt skillnaden på din pension.

  • Har du även tjänstepension så varierar avsättningen beroende på avtal. Normalt är dock att 4,5 procent av lönen upp till ca 41 750 kr (år 2020) + 30 procent på lönedelen som överstiger gränsen sätts av. Kontrollera detta med din chef om du är osäker.

Man kan kompensera för den föräldraledigas förlorade allmänna pension genom att föra över en del av sin premiepensionen så slipper man ersätta sin sambo/make/maka med skattade pengar. För att detta skall fungera krävs det att man är gifta eller registrerade partners.

Försämrad framtida lön:

Enligt Pensionsmyndighetens beräkningar så får den som är föräldraledig minst en procent (1%) lägre lön per år. Detta skiljer sig såklart kraftigt mellan olika yrkesgrupper. 1% är dock lågt räknat.

Denna förlust är svår att räkna ut men vill man kompensera på något sätt så kan man lägga till 0,5% av heltidslönen. I Sannas fall blir det alltså ca 150 kr extra i avsättning varje månad.

Sammanfattning

Öppna konton hos Nordnet.se och Avanza.se. Glöm inte att skriva ett äktenskapsförord med hjälp av Juridiskadokument.se om ni är gifta.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.