Fackförbund för webbdesigner

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Webbdesigners har oftast akademisk utbildning från universitet eller högskola. Arbetsuppgifter inkluderar i stort att utveckla webbplatser. Man tar hänsyn till aspekter som hur god användarvänligheten är, och hur funktionaliteten är. Bilder, ljud, film, form, färg och typsnitt skapar den webbsida du arbetar med. Därför är det bra med estetiskt sinne, förutom att du är en duktig programmerare. Du klarar att med estetik och funktionalitet skapa en bra webbsida för den som är beställare av arbetet. Det kan vara ett företag, myndighet eller en organisation som vill sälja sina produkter eller tjänster på internet. Många webbdesigners arbetar på ett större företag som anställd, men många arbetar på frilans och är då egna företagare. Flera olika medlemskap och fackförbund kan passa för dig som är webbdesigner.

Lämpliga fackförbund

Snittlön webbdesigner

Snittlön Designer inom spel och digitala medier

  • Män 2021: ../mån
  • Kvinnor 2021: 41000/mån
  • Medel 2021: ../mån

Få stöd

Det finns flera mycket bra fackförbund för webbdesigners. Vilket du ska välja beror på flera saker. Framförallt måste du vara väl medveten om vad ett medlemskap i facket kan innebära. Dessutom är det bra att komma ihåg att det kan finnas tjänster som inte är aktuella för dig just nu men som kan bli det med tiden.

Det finns fackligt stöd som är lika viktigt för dig som webbdesigner som för receptionisten på ditt företag. Det finns också unika bitar som är enbart för din yrkesroll och där det kan krävas lite större insikt i hur du och andra i din position jobbar.

Fackförbund för webbdesigner har den stora styrkan att de samlar många med samma yrkesroll. Och det har de gjort länge. Det betyder att facket kan erbjuda dig en fantastisk bas av kunskap vad gäller flera viktiga frågor.

Du får tillgång till information om:

  • Löner – Lär dig mer om vad andra som jobbar som du tjänar och använd denna information när du ska löneförhandla! Ett bra fack för webbdesigner kan dessutom hjälpa dig med mer kunskap om hur du löneförhandlar på ett effektivt sätt.
  • Arbetsmiljö – Ta reda på vad som är rimligt och vad som faktiskt behöver förändras. Med facket i ryggen vågar du ställa krav på din arbetsgivare.
  • Vidareutbildning – Ta en titt på vad du skulle kunna få tillgång till i form av kurser och utbildning. Facket kan se till att du får kurser när du kan studera. På kvällar och helger.

Med tanke på vad det kostar

Det finns gratis fack men de bästa fackförbunden för webbdesigner har en avgift som du betalar varje månad. Den är inte stor men ska vara skälig. Undersök alltså vad du får för pengarna som du betalar varje månad innan du blir medlem.

Vad gör en webbdesigner?

Yrket som webbdesigner är spännande och utmanande. Förutom ett stort behov av att hänga med i teknikens utveckling är det här ett jobb som kräver kreativitet. Den som jobbar med webbdesign kommer att sköta utvecklingen av hemsidor.

Webbdesign täcker flera olika områden som hantering av grafiska element, texthantering och mediaelement. Målet för webbdesignern är att skapa hemsidor som är användarvänliga och fyller sitt syfte.

I och med att syftet kan variera måste webbdesignern ha god kunskap om hur man når olika mål. Det kan handla om att förstå hur man skapar sajter som fungerar fint på mobiltelefoner eller hur man lägger ut text som är lätt att läsa på skärmar.

Jobbet kräver gedigen kunskap om bildhantering, fonter och grafiska element. Idag måste en webbdesigner även har koll på olika typer av verktyg som används för att skapa hemsidor och uppdatera dem. Kunskapen om webbprogrammering är viktig även om många moderna CMS-system inte längre kräver renodlad programmering av den som bygger och underhåller hemsidor.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.