Fackförbund för Säkerhetsansvarig IT

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.

Över 700 000 medlemmar

Inkomstförsäkring ingår

Även egenföretagare & chefer

Säkerhetsansvariga inom IT är i det flesta fall akademiker, ofta civilingenjörer eller högskoleingenjörer. Behovet av säkerhet ökar konstant i takt med att utvecklingen går framåt inom digitalisering. Säkerhetsansvarig arbetar med säkerheten inom organisationens IT system, för att innehållet skall vara säkert och att användarna skall kunna jobba tryggt. Mycket av arbetet är förebyggande mot hot, säkerhetsrisker, informationsläckor eller andra brister. Anställda säkerhetsansvariga eller en hel säkerhetsavdelning finns på alla större företag eller organisationer, många arbetar också som konsulter åt flera kundföretag som kanske inte har råd eller behov av samma storlek. Fackförbund för säkerhetsansvariga kan vara både sådana inom offentlig, statlig och privat verksamhet.

Lämpliga fackförbund

Snittlön säkerhetsansvarig IT

Snittlön IT-säkerhetsspecialister

  • Män 2021: 52500/mån
  • Kvinnor 2021: 53100/mån
  • Medel 2021: 52600/mån

Få stöd

På ett större företag kan det finnas ett helt lag med säkerhetsansvariga men det är också vanligt att jobba med IT-säkerhetsfrågor ensam i ett team med andra typer av experter inom IT. Oavsett om du är ensam i din roll på din arbetsplats eller har fler som gör samma sak är det viktigt med ett gott stöd för frågor som lön och arbetsmiljö.

Genom att gå med i ett fackförbund ser du till att få stödet som du kan komma att behöva. Det är viktigt att du väljer rätt. Idag finns det flera olika fack som kan vara bra val för dig.

Vad ska du få hjälp med?

Det här är frågan som du ska ha svar på innan du väljer ditt fackförbund. Det finns vissa generella områden som du alltid ska kunna räkna med. Kontrollera hur följande områden täcks av förbundet:

  • Löneförhandling – Får du hjälp med siffror för rimliga löner såväl som med information om hur du kan förhandla på ett lyckat sätt? Ta också reda på om facket har kontaktpersoner som du kan diskutera med lite som en coach.
  • Försäkringar – Inkomstförsäkringen är en viktig bit och den bör du få av ett fackförbund för säkerhetsansvariga. Ta reda på hur försäkringen ser ut och vad den täcker. Kontrollera också om du kan få andra fördelaktiga försäkringar som en billigare hemförsäkring.
  • Utbildningar – Finns det möjlighet till vidareutbildning via facket för säkerhetsansvarig? Det här är ju något som kan göra ditt jobb roligare och som kan påverka din lön på ett positivt sätt.
  • Arbetsmiljöfrågor – Ta reda på om det fack för säkerhetsansvarig som du är intresserad av kan hjälpa dig med frågor om arbetsmiljö samt med att driva igenom viktiga förändringar.

Vad gör en säkerhetsansvarig för IT?

Även om IT säkerhet är ett område som har varit aktuellt ett bra tag kan en säkerhetsansvarig för IT ställas inför många nya och komplexa situationer. För att klara av detta jobb är det viktigt att den säkerhetsansvarige har god kunskap om infrastrukturer, teknik och kommunikation.

Det här är ett jobb med stort ansvar. Den som har rollen som säkerhetsansvarig för IT måste kunna se problem och förstå hur lösningar ska appliceras. Det kräver både logiskt tänkande och kreativitet.

Den säkerhetsansvarige kommer att jobba på ett strategiskt sätt. Helst bör arbetet ligga ett steg före. Detta för att mota säkerhetsproblem i dörren då de dyker upp hellre än att hela tiden städa upp efter attacker som har ställt till det för företaget.

Idag behövs säkerhetsansvariga för IT på små och stora företag. I takt med att fler och fler verksamheter förlitar sig på IT är det viktigt med grundmurad säkerhet som skyddar information såväl som pengar.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Vid studier kostar medlemskapet enbart 100 kr för hela studietiden. Det ingår också inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad.