Fackförbund för IT arkitekt

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Du brinner för ditt jobb men vad gör du om du plötsligt står utan och inte finner nytt arbete på en gång? Att vara med i ett lämpligt fackförbund för IT arkitekt är en investering. Inte bara med tanke på vad som kan hända. Medlemskapet ger dig en trygghet och det stöd som du kan behöva till exempel vid löneförhandling.

Lämpliga fackförbund

Snittlön IT arkitekt

Snittlön Systemanalytiker och IT-arkitekter m.fl.

  • Män 2021: 53500/mån
  • Kvinnor 2021: 47100/mån
  • Medel 2021: 51600/mån

Få stöd

När du ska välja ett fack för IT arkitekt ska du alltid ta en titt på det stöd som de erbjuder. Just nu kanske du inte behöver hjälp med löneförhandling men tänk framåt. Om något år eller två kan det kännas väldigt skönt att ha facket i ryggen när du stöter på en klurig situation som är svår att tackla på egen hand.

Andra viktiga fackliga funktioner är:

  • Arbetslöshetsförsäkring – Du kan få hjälp med inkomstförsäkring i det tillfälle du förlorar ditt jobb och inte genast finner ett nytt.
  • Privata försäkringar – Du kan också få tillgång till riktigt fina försäkringar som du kan använda privat som hemförsäkring.
  • Utbildning – Du kan få tillgång till särskilda utbildningar som inte bara gör ditt jobb roligare. De kan också vara den grund du behöver för att vid löneförhandling begära mer.
  • Kunskap – När du har frågor om vad som är rimligt på en arbetsplats är det verkligen kanon att ha facket att tillgå. De har statistik såväl som regler för vad som gäller på den svenska arbetsmarknaden.

Välj rätt fackförbund för dig

Se på de alternativ som är aktuella för dig och välj ett fack för IT arkitekt som du tycker ger mest. Kostnaden blir sällan särskilt hög men det är viktigt att du är väl medveten om vad den kommer att täcka. Det är smart att se på uttalanden från andra medlemmar såväl som från de som kanske har lämnat det fackförbund för IT som du är nyfiken på.

Vad gör en IT arkitekt?

En IT arkitekt ser över IT-system och planerar för hur dessa kan göras om eller utvecklas. Det handlar om att rita upp och planera fungerande system för företag och organisationer. Det är för det mesta IT arkitekten som har ansvar för verksamhetens samlade system för IT. Det betyder att rollen kräver ett helhetstänkande men också förståelse för hur olika delar av systemet ska hanteras.

Den som har jobbet som IT arkitekt har med största sannolikhet varit med ett tag. Det här är ett jobb som kräver erfarenhet. Dessutom innebär yrkesrollen ett stort ansvar. En viktig del av planeringen och skötseln av IT-system handlar ju om säkerhet och om att se och täta läckor innan de uppstår.

It arkitekten jobbar också med att se till att system är effektiva och fungerar på rätt sätt. Det kan innebära att förändringar måste införas. IT arkitekten kan även ha en ledande roll när nya system ska utvecklas. Då är personens erfarenhet av tidigare system en stor tillgång som gör att man kan undvika misstag som kan bli både farliga och dyra.

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.