Fackförbund för IT arkitekt

Tips:

Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta yrken & inkomstförsäkring ingår i medlemskapet. Unionen är det förbund som överlägset flest svenskar väljer när de skall gå med i facket. Kika in på deras hemsida och se om det är möjligt att bli medlem med ditt yrke.


Du brinner för ditt jobb men vad gör du om du plötsligt står utan och inte finner nytt arbete på en gång? Att vara med i ett lämpligt fackförbund för IT arkitekt är en investering. Inte bara med tanke på vad som kan hända. Medlemskapet ger dig en trygghet och det stöd som du kan behöva till exempel vid löneförhandling.

Lämpliga fackförbund

Snittlön IT arkitekt

Snittlön Systemanalytiker och IT-arkitekter m.fl.

  • Män 2019: 49000/mån
  • Kvinnor 2019: 44400/mån
  • Medel 2019: 47700/mån

Få stöd

När du ska välja ett fack för IT arkitekt ska du alltid ta en titt på det stöd som de erbjuder. Just nu kanske du inte behöver hjälp med löneförhandling men tänk framåt. Om något år eller två kan det kännas väldigt skönt att ha facket i ryggen när du stöter på en klurig situation som är svår att tackla på egen hand.

Andra viktiga fackliga funktioner är:

  • Arbetslöshetsförsäkring – Du kan få hjälp med inkomstförsäkring i det tillfälle du förlorar ditt jobb och inte genast finner ett nytt.
  • Privata försäkringar – Du kan också få tillgång till riktigt fina försäkringar som du kan använda privat som hemförsäkring.
  • Utbildning – Du kan få tillgång till särskilda utbildningar som inte bara gör ditt jobb roligare. De kan också vara den grund du behöver för att vid löneförhandling begära mer.
  • Kunskap – När du har frågor om vad som är rimligt på en arbetsplats är det verkligen kanon att ha facket att tillgå. De har statistik såväl som regler för vad som gäller på den svenska arbetsmarknaden.

Välj rätt fackförbund för dig

Se på de alternativ som är aktuella för dig och välj ett fack för IT arkitekt som du tycker ger mest. Kostnaden blir sällan särskilt hög men det är viktigt att du är väl medveten om vad den kommer att täcka. Det är smart att se på uttalanden från andra medlemmar såväl som från de som kanske har lämnat det fackförbund för IT som du är nyfiken på.

Vad gör en IT arkitekt?

En IT arkitekt ser över IT-system och planerar för hur dessa kan göras om eller utvecklas. Det handlar om att rita upp och planera fungerande system för företag och organisationer. Det är för det mesta IT arkitekten som har ansvar för verksamhetens samlade system för IT. Det betyder att rollen kräver ett helhetstänkande men också förståelse för hur olika delar av systemet ska hanteras.

Den som har jobbet som IT arkitekt har med största sannolikhet varit med ett tag. Det här är ett jobb som kräver erfarenhet. Dessutom innebär yrkesrollen ett stort ansvar. En viktig del av planeringen och skötseln av IT-system handlar ju om säkerhet och om att se och täta läckor innan de uppstår.

It arkitekten jobbar också med att se till att system är effektiva och fungerar på rätt sätt. Det kan innebära att förändringar måste införas. IT arkitekten kan även ha en ledande roll när nya system ska utvecklas. Då är personens erfarenhet av tidigare system en stor tillgång som gör att man kan undvika misstag som kan bli både farliga och dyra.

Som vi nämner ovan….

Kika in på Unionen.se och se om det går att bli medlem i Sveriges största fackförbund med ditt yrke.


Rulla till toppen