Hur gör jag avdrag för fackavgiften i deklarationen 2018?

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Snart är det dags att deklarera för 2018. I deklarationen 2019 deklarerar du de inkomster som du hade under 2018. Som privatperson ska du deklarera senast den 2 maj 2019. Nytt för i år är att du har möjlighet att göra avdrag för fackavgiften i deklarationen.

Vad kan jag göra avdrag på?

Så gör du avdrag för fackavgiften i deklarationen 2018

  1. Du kan få skattereduktion för fackföreningsavgifter som du har betalat från och med den 1 juli 2018.
  2. Skattereduktion medges med 25 procent av den sammanlagda fackföreningsavgiften under året. Dock måste den sammanlagda avgiften har varit minst 400 kronor.
  3. Skatteverket ger skattereduktionen automatiskt om arbetstagarorganisationen (fackföreningen) har lämnat kontrolluppgift till Skatteverket för betalda medlemsavgifter. Du behöver alltså inte begära skattereduktionen i din inkomstdeklaration.

Vill du ha återbäringen tidigare? Då måste du skaffa digital brevlåda senast den 28 februari. Då får du deklarationen digitalt i början av mars. Läs på Skatteverket om hur du skaffar digital brevlåda.

Kommer jag kunna göra avdrag för fackavgiften även i deklarationen 2019?

Fackavgiften har varit högst aktuell debatterad i politiken. Reformen blev kortlivad, den gäller från 1 juli 2018 till 1 april 2019. Skattereduktionen för fackavgifter avskaffades från den 1 april. Regeringen har sett till att det finns ett kryphål i propositionen, som öppnar för den listige att göra avdrag 2019.
Alla viktiga datum för din deklaration 2019 – Så får du skattepengar till påsk.

Här kan ni se Skatteverkets schema för årets inkomstdeklaration.

  • 31 januari. Då var sista dagen för din arbetsgivare, banker och andra aktörer att lämna kontrolluppgifter för inkomståret 2018 till dig och Skatteverket.
  • 13 mars. Deklarationen för inkomståret 2018 kommer till din digitala brevlåda. Du får en pdf som ser ut som den vanliga deklarationen. Nu kan du också se om du kan förväntas få pengar tillbaka eller kvarskatt. Vi hoppas så klart att du får lite tillbaka.
  • 19 mars. Den digitala tjänsten för inkomstdeklarationen 2018 öppnar. Om du har bank-ID eller någon annan form av e-legitimation kan du nu börja deklarera. Det räcker inte med att logga in, titta på deklaration och sedan logga ut. Du måste kvittera din deklaration.
  • 2 april. Sista dag för att godkänna deklarationen via app eller e-tjänsten och få eventuell skatteåterbäring tillbaka i april  förutsatt att du inte gör några ändringar i deklarationen.
Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.