Alla fackförbund

Det finns flera fördelar med att vara medlem i ett fackförbund. Framför allt är du inte ensam utan det finns en organisation som bevakar dina intressen på arbetsmarknaden och kan påverka dina anställningsvillkor på olika sätt.

De flesta facken erbjuder någon form juristhjälp vid tvister mellan dig och din arbetsgivare. Även om man inte räknar med att hamna i en sådan situation så händer det trots allt då och då. Om du blir arbetslös har du ytterligare ett skäl till att vara medlem i facket. De flesta fackförbunden erbjuder inkomstförsäkring, det vill säga att du får en förstärkt ersättning till arbetslöshetsersättningen. Inkomstförsäkringen är i allmänhet villkorad med att du måste vara medlem i a-kassan.

Sveriges mest populära fackförbund
Sveriges största fackförbund Unionen.se fungerar för de allra flesta olika yrken. Kika in och se om även ditt yrke fungerar för att kunna bli medlem i Unionen.

Lista med Sveriges fackförbund

Ett annat skäl är att facket ofta har kollektivavtal med arbetsgivare. Kollektivavtalen kan du se som en säkerhet för att arbetsvillkor, arbetsmiljö och lön är reglerat i avtal mellan ditt fackförbund och din arbetsgivare. Men givetvis reglerar det inte bara dina rättigheter utan också vilka plikter du har mot din arbetsgivare.

Förutom avtal och inkomstförsäkringar brukar facket även bevaka vad som händer inom din bransch, såsom arbetstillfällen, karriärmöjligheter och kompetensutveckling. Det sker under olika former hos de olika facken.

Fackförbunden är ofta medlemsstyrda. Det innebär att du som medlem kan påverka vilka de förtroendevalda ska vara och vilka frågor som du vill att facket ska ta upp

Avgifter

Medlemsavgifterna varierar hos de olika facken. Några har inkomstberoende medlemsavgifter och andra har fasta avgifter. I medlemsavgiften ingår ofta förmånliga inkomstförsäkringar där villkoret är att du är medlem i a-kassan också. Det finns flera olika a-kassor och de har olika avgifter för att bli medlem.

Student

Är du studerande finns också möjlighet att vara medlem i facket. Då kan du få information om läget inom din bransch, jobbtillfällen, lönesättning, cv-skrivande. Och hos de flesta fackförbunden är medlemsavgiften reducerad så länge du är studerande.

Egenföretagare

Det finns också många fackförbund för egenföretagare och erbjuder stöd och förmåner i företagandet.

Vad erbjuder förbunden?

Förutom råd, försäkringar och förmåner som du har nytta av i ditt arbetsliv erbjuder många fackliga förbund även förmåner och rabatter som du har nytta av i ditt privatliv. Eftersom fackförbunden ofta har samarbete med försäkringsbolag och banker kan du som medlem få förmånliga privatförsäkringar hos försäkringsbolagen, förmånliga bolån hos bankerna och rabatter på resor, hotell och tidningsprenumerationer för att nämna några förmåner och rabatter.

Fackförbunden strävar hela tiden efter att få fler medlemmar. Ju fler medlemmar desto starkare position i förhandlingar och avtalsskrivningar. Därför har många bra erbjudande till dig som blir ny medlem. Och kan du dessutom värva ytterligare en medlem till facket finns det erbjudanden och premier av olika slag att hämta hos många fackförbund.

Titta igenom de olika fackförbunden på sidorna, vilka yrkesgrupper de har som medlemmar, deras medlemsavgifter och vad du får för din medlemsavgift.

Scroll to top