Byta fackförbund

Hitta rätt fackförbund till ditt yrke

A-kassa & inkomstförsäkring

Försäkringar som ingår

Förmåner & rabatter

Hur länge måste man vara medlem

Unionens fackförbund

Sveriges största fackförbund Unionen.se har ca 690 000 medlemmar och fungerar för tjänstemän, egenföretagare & chefer. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för tjänstemän, egenföretagare & chefer

Kommunal

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare, både inom offentlig- och privat sektor. Över 500 000 medlemmar. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.

Passar för arbetare både inom offentlig och privat sektor

Det finns tillfällen i arbetslivet då man kan kanske önskar byta fackförbund. Du är till exempel klar med en utbildning som ger dig möjlighet att byta till ett annat fackförbund. Eller så kan ett nytt arbete ge den möjligheten. Vissa yrken ger dig möjlighet att tillhöra flera fackförbund så det är ditt val som avgör. Det kan ju också vara så att du inte är nöjd med nuvarande fackförbund och vill gå över till ett annat. Det kan vara att fackavgiften är för hög eller a-kassan är för hög eller att dina förmåner är bättre hos ett annat fack. De flesta fackförbund har tydliga rutiner för hur man går tillväga men det finns en del saker du måste tänka på som är viktiga. Gåmedifacket.nu hjälper dig och vi beskriver här vad du bör tänka på. Kom ihåg, det är inget konstigt med att byta fack, det är alltid du som väljer.

Att tänka på innan du byter fackförbund

Vid byte av a-kassa får det inte bli något mellanrum mellan dagarna då du är ansluten till a-kassan. Det är alltid sammanhängande tid för medlemskap i a-kassan som räknas om du måste utnyttja a-kassan vid arbetslöshet. Har du avbrott i medlemskapet kan det väsentligt påverka det belopp du får vid arbetslöshet. Så se till att a-kassan från det fackförbund du lämnar inte upphör förrän du är registrerad hos den nya a-kassan. Du kan läsa mer om a-kassan och inkomstförsäkring på våra sidor om respektive fackförbund.

Tänk på att se över det nya fackförbundets avgifter för medlemskap och a-kassa. Vilka förmåner som ingår i medlemskapet är också viktigt. Det kan ju vara så att du utnyttjar förmåner i ditt gamla fackförbund till exempel särskilda medlemsavtal för el, telefoni. försäkringar och lån. Då måste du försäkra dig om att dessa avtal går att flytta med eller se till att skaffa nya avtal.

Att du inte råkar ut för att betala dubbla medlemsavgifter under en tid. Byten alltid sker vid månadsskiften. Hos en del fackförbund kan handläggningstiden vara flera månader för utträde.

Men återigen är det bästa att läsa om ditt befintliga fackförbund och a-kassan om hur du går tillväga för att avsluta medlemskapet. Någon form av skriftlig uppsägning av medlemskapet i fackförbundet och i a-kassan kommer att krävas. Denna blankett får du av ditt gamla förbund. Sen vet du när dit medlemskap upphör och därefter blir du medlem i ditt nya fackförbund. Det blir du enkelt genom att klicka på ”Bli medlem” under det fackförbund du vill ha.

Till sist, känner du att din fackavgift inte ger dig någon förmån? Pröva att byta till ett bättre! Det är inte konstigt att byta fack, det är du som bestämmer!

Foto av författare
Andreas är skribent och står för det redaktionella innehållet på Gåmedifacket.nu. Andreas har har flera års erfarenhet av ekonomi och djup förståelse inom fackliga frågor.

Gå inte oförsäkrad...

Unionen.se är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar. Unionens fackförbund passar dig som arbetar som tjänsteman, egenföretagare, chef eller studerande. Inkomstförsäkring upp till 60 000 kr per månad ingår i medlemskapet.

Kommunal.se är fackförbundet för alla arbetare och har över 500 000 medlemmar. Funkar både om du jobbar inom offentlig och privat sektor. Inkomstförsäkring ingår i medlemskapet.