Hotell & Restaurang

Inom hotell och restaurang har man arbetsuppgifter med inriktning på service i olika fomer. Arbetsuppgifter kan exempelvis vara matlagning, vara receptionist på hotell, vara värd på konferenser eller servera mat på hotell eller kryssningsfartyg. Ofta är dessa arbeten mycket säsongsberoende. Inkomster är varierande, och anställningslängden kan vara kortare eller tillfällig. Inte sällan är arbetet förlagt på utländsk ort men med anställning i Sverige. Inom Hotell- & Restaurang är det vanligt med obekväma arbetstider och ojämna inkomster. Bra att känna till är att det i Sverige inte finns någon lag om lägsta lön eller betald övertid utan detta regleras istället genom "den svenska modellen" där arbetsgivare förhandlar med arbetstagare som organiserat sig fackligt. Inom hotell och restaurang är flera fackförbund lämpliga.

Bagare
Kock
Guide
Servitör
Bartender
Receptionist
Konditor
Flygvärdinna
Hovmästare
konferensvärd

unionen Unionen - För alla tjänstemän i privat sektor